Bátran kijelenthető, hogy ez a világ egyik legismertebb alkoholos itala. A whiskey igazi legendás nedű, amely a tűzforró ír és skót tradíciókból született. Több mint száz éves múltra tekint vissza, és mára világszerte híres a kifinomult ízéről és gazdag történelméről. A whiskey elkészítése a művészet és tudomány keveréke. A folyamat hosszú és alapos, kezdve a gabonafélék malátázásával.
Általában árpát, kukoricát, rozst vagy búzát használnak alapanyagként, amelyet áztatnak, kevernek, erjesztenek és desztillálnak. Az ital aztán hosszú éveken keresztül érik, legtöbbször tölgyfahordókban, ahol a fától átveszi a karakteres ízeit. A whiskey sokféle típusa létezik, de az ír, a skót, az amerikai és a kanadai a legismertebbek közé tartozik.
Az ír whiskey híres a lágy, édes ízéről, amelyet gyakran háromszoros desztillálásnak köszönhet. A skót változat a komplex ízéről ismert, amely gyakran füstös vagy tőzeges jegyekkel rendelkezik, különféle régiók jellegzetes ízvilágát tükrözve. Az amerikai bourbon whiskey édeskés, vaníliás, míg a kanadai általában könnyedebb, lágyabb és édesebb ízű.